Praktische Informatie

Taal

In Hamburg wordt Duits gesproken.

Geld

In Hamburg kun je gewoon met de euro betalen. Er zijn genoeg pinautomaten te vinden en pinnen is gratis. Met je creditcard kun je ook bijna overal betalen.

Financieel

In restaurants is het gebruikelijk om 10% fooi te geven. De prijzen in restaurants zijn vergelijkbaar met die in Nederland.
Gezondheid

Voor een stedentrip naar Hamburg heb je geen vaccinaties nodig.

Douane

Om naar Hamburg te reizen heb je een geldig paspoort of identiteitsbewijs nodig.

Overnachtingen

In en rondom het centrum zijn diverse goedkope hotels te vinden. Eenvoudige hotels in Hamburg bieden al kamers op basis van twee personen inclusief ontbijt vanaf € 40.

Vervoer

Hamburg ligt 450 km van Utrecht, dus je kunt er met de auto in ongeveer 4 uur zijn. Met de trein vanaf Utrecht duurt het 5 uur en een retourtje kost € 52. Met het vliegtuig ben je er in een uur, een vliegticket naar Hamburg kost ongeveer € 130.

Vanaf het vliegveld in Hamburg kun je met een expresbus naar het centraal station van Hamburg, deze kost € 5 en duurt 25 minuten. Je kunt ook met de trein naar het centrum met de S-Bahn en duurt 25 minuten. Ook rijden er bussen. Een taxirit duurt 30 minuten en kost circa € 20.

In Hamburg zelf kun je gebruik maken van een uitgebreid metronetwerk (U-Bahn) bestaande uit drie grote lijnen die het hele stadscentrum verbinden. Tickets kosten € 1,10 voor een enkele rit, maar je kunt ook een dagticket, 3 dagenticket of happy weekend ticket kopen. Ook is er een S-Bahn (elektrisch trein) en RegionalBahn (stoptrein). Deze treinen rijden ook ’s nachts in het weekend.

Er rijden ook tal van bussen in en naar Hamburg, de MetroBus rijdt in het centrum, de SchnellBus gaat van het stadscentrum naar wijken buiten het centrum, de EilBus gaat vanaf verschillende wijken naar de dichtstbijzijnde stations. Regionale en stadsbussen brengen je snel naar stations en districtcentra. In het weekend kun ook s’ nachts met deze bussen rijden en door de week kan dat met een speciale NachtBus.

HVV: website van de Hamburgse Openbaar Vervoer Organisatie
S-Bahn: informatie over routes, tijden en prijzen van de trein.

Agenda evenementen

In Hamburg vinden er elk jaar enkele grote evenementen plaats. Een van de bekendste is de Hamburger Dom, de grootste kermis van Duitsland. Een ander groot evenement is het havenfestival.
Ook populair is de Hamburger Marathon. In augustus is het Christopher Street Day, gedurende een hele week is Hamburg het toneel voor tal van evenementen, met als hoogtepunt de grote parade op zaterdag.