cultuur in Hamburg

De culturele traditie van de Hamburg gaat terug tot in de Middeleeuwen. De cultuurgeschiedenis van Hamburg is bepaald door dichters zoals Klopstock, Lessing en Heinrich Heine en door wereldberoemde componisten als Händel en Mahler. Gustav Gründgens schreef hier theatergeschiedenis met zijn legendarische enscenering van Faust. Ook de Beatles hebben in Hamburg gewoond en zijn doorgebroken in de Starclub.

Ongeveer alles is mogelijk in de theaters van Hamburg, van het improvisatietheater tot aan het John-Neumeier-Ballett. Hamburg heeft drie staatstheaters, waaronder de in 1678 gebouwde Hamburgische Staatsoper, het Deutsche Schauspielhaus en het Thalia Theater. Vind je er meer dan 50 musea en in totaal 313 theaters, muziekpodia, variétés en kleinkunstpodia met een divers cultureel aanbod.

Hamburg is na New York en Londen de op twee na grootste musicalstad van de wereld. De musical “Cats” heeft maar liefst 15 jaar gespeeld en producties als Disney’s “The Lion King” of “Tarzan” zijn ook een enorm succes.




Geschiedenis

De oorsprong van Hamburg ligt aan een zijrivier van de Elbe, de Alster. Aan haar oever (Oud-Saksisch: ‘ham’) ontstond in de achtste eeuw de eerste nederzetting. Rond 825 werd hier de ‘Hammaburg’ gebouwd.

In de 12de eeuw, toen de handel in Noord-Europa zich ontwikkelde, groeide het belang van de Elbe als handelsroute en al snel kreeg Hamburg het privilege om er tol te heffen en werd zo een Vrije Rijksstad. Het middeleeuwse verbond tussen de belangrijkste Noord-Europese handelssteden, de Hanze, maakte van Hamburg de belangrijkste Noordzeehaven. Er werden onder andere graan, bont, laken en metaal getransporteerd. Het belangrijkste exportartikel van de stad zelf was bier.

Vanaf 1550, na de ontdekking van Amerika en de zeeweg naar Azië, werd Hamburg een van de belangrijkste Europese import havens. De haven- en opslagcapaciteiten moesten sterk worden uitgebreid door de komst van de vrijhaven in 1888. Hieruit is Speicherstadt (pakhuizenstad) ontstaan en dit maakte van Hamburg een van de grootste opslagplaatsen ter wereld voor onder andere koffie en tapijten. De komst van het Noord-Oostzeekanaal versterkte positie van de haven.

De bezetting van de Denen en later door de troepen van Napoleon ontstaan er moeilijke tijden in Hamburg. Aan de ene kant bracht Napoleon heel wat democratische vernieuwingen, aan de andere kant kende de stad zware economische en sociale achteruitgang.

De stad zelf behield tot het midden van de 19de eeuw zijn middeleeuws karakter tot de Grote Brand in 1842. Deze brand vernielde een derde van de stad, waardoor Hamburg opnieuw en modern moest worden herbouwd. De industrialisatie komt ook op in die tijd steeds meer omliggende gemeenten gingen deel uitmaken van de stad. Hierdoor groeide het inwonersaantal in een halve eeuw tot ongeveer een miljoen. In 1937 legde de Wet betreffende Groot-Hamburg de definitieve grenzen van de stad vast.

Tijdens de tweede wereldoorlog hebben bombardementen een groot deel van Hamburg vernield en tienduizenden inwoners zijn gestorven. Ook in 1962 tijdens de Grote Watersnood kreeg de stad het zwaar. Het centrum kwam hierbij volledig onder water te staan.

Ontwikkeling van Hamburg

Door de Tweede Wereldoorlog zijn vele historische gebouwen verwoest. Na de wederopbouw van Hamburg is het niet de mooiste stad van Hamburg geworden, maar enkele kerken zijn wel in oude staat hersteld. Het bekendste voorbeeld daarvan is de neogotische St. Petri. De groene torenspits is het herkenningsteken van de stad geworden.

Sinds de oorlog heeft Hamburg zich ontwikkeld tot het pers- en mediacentrum van Duitsland. Er zijn vandaag de dag vele Mediabedrijven gevestigd als televisie- en radiostations, uitgeverijen, kranten, tijdschriften en muziek- en internetbedrijven. De stad lijkt wat terrein te verliezen aan Berlijn, zo is de krant Die Welt naar de hoofdstad verhuisd. Maar weekbladen als Der Spiegel, Stern en Die Zeit hebben er nog steeds hun thuisbasis.

Hamburg kent diverse vormen van industrie, heeft een metro en een vliegveld (Hamburg Airport). De Alte Elbtunnel (1911) was de eerste rivierondertunneling op het Europese continent. Er zijn diverse wetenschappelijke instellingen, onder andere een universiteit en het Max-Planck-Institut.

De haven van Hamburg heeft zich ontwikkeld tot de grootste van Duitsland. De containeromslag is van grote omvang en dit maakt het de tweede Europese haven en de negende op mondiaal vlak. De haven is 7.399 ha groot, hiervan is 4.331 ha landoppervlak. Groter wordende schepen dreigen tot verlies van omslag aan andere havens te leiden. Om dit te keren zou een uitdieping van de Elbe noodzakelijk zijn.

Vandaag is Hamburg dus een moderne haven- en zakenstad en na Berlijn de grootste stad van Duitsland. Na Londen is Hamburg ook de rijkste stad van Europa en de inwoners hebben een gemiddeld inkomen dat het hoogste van alle Duitse steden is.